Saturday 20 July 2013

Daging Kering dari Abah

Assalamualaikum

Sempurna sudah puasa hari ke-10. :) 

Semalam berbuka puasa, sahur dan berbuka pada hari ini, saya telah masak Daging Padprik. Daging ni kiriman abah dan mama. Khas dikeringkan abah. Alhamdulillah. Moga-moga pahala berpuasa saya diterima abah dan mama jua. Aminnn.

Daging Padprik

Daging kering 5 potong (direndam seharian untuk kurangkan kemasinan) -potong kecil
Daun limau purut 5 helai
Bawang besar 2 labu
Bawang putih 1 ulas- diketuk
Halia 1 inci- diketuk
Serai sebatang -diketuk
Sayuran dipotong memanjang (lobak merah, kobis) dan tomato
Perahan limau
Garam
Gula
Sos tomato & Cili (2 sudu besar)
Sos tiram (4 sudu besar)
Kicap masin & manis (2 sudu besar)
Sos lada hitam (1 sudu besar)
Sedikit air
Minyak


Cara-cara
1. Panaskan minyak dan goreng daging sebentar, angkat.
2. Dengan minyak yang sama, tumis bawang-bawang, halia dan serai
3. Masukkan semua sos, dan kicap...masukkan daging
4. Masukkan semua bahan lain
5. Perasakan 

Hari ini pula tiba-tiba (sebenarnya dah lama dah) teringin nak makan lontong dan nasi impit macam kat kedai di Kuantan (Kedai Patani). Ya Allahu Rabbi, memang sedap lontong kat kedai tu. Sampaikan saya yang tak berapa nak gemo lontong terus jatuh hati. 

Kuah Lontong

Serai
Lengkuas
*3 sudu besar udang kering
*5 biji cili padi
*bawang merah 2 labu
*bawang putih 2 ulas
*kunyit hidup 1 inci
Udang 5 ekor
Kobis
Terung 3 biji (terung kecil Cameron Highland)
Lobak merah
Sengkuang
Su un dan fucuk
Tomato
Santan kotak kecil
Minyak masak
Garam & gula

Cara-cara
1. Kisar sampai halus yang bertanda *
2. Tumis yang dikisar dan serai serta lengkuas sampai pecah minyak.
3. Masukkan santan kotak (saya guna lebihan yang masak nasi lemak tempoh hari)
4.  Masukkan semua bahan kecuali udang
5. Bila mendidih masukkan udang dan perasakan

Bolehlah dimakan dengan nasi/ nasi impit... :) Saya rebus nasi impit dengan sedikit garam dan daun pandan.

Lebihan sengkuang (saya beli RM 0.14- huhuhu) bolehlah dimakan dengan rojak. Amboi boi boiii.. Selamat berterawih. :)


No comments:

Post a Comment