Thursday 7 November 2013

Meringue Cookies

Bismillah

Lama saya tak update blog ni ye...maknanya dapur lama tak berasap la tuu..hehehe...

Tapi, ada 2 resepi yang saya cuba dalam masa blog ni bersawang, 1. Shepherd Pie; 2. Meringue Cookies.

Shepherd Pie tu rupanya senang sangat, ingatkan roti, rupanya kentang yang dilenyek. Intinya daging. Saya guna daging korban. Al-maklum banyak lagi stok daging korban. Ada yang mak saudara bagi dan ada yang mak (mertua) bagi. So, as requested by my lovely husband, saya rasa sebab dia tahu ada bekas aluminum kecil tu (hehe), buatlah dalam 6 biji. Nyome Can rembat satu senyap-senyap. -_-"

Meringue Cookies pula dibuat sebab telah dapat merasa secara percuma yang dibeli. Harganya boleh tahan. RM 25 sebalang padahal ramuan dia telur putih dan gula jeeee...Ada la jugak choc bits etc dalam tu. Saya pun buat sebab rasa lagi berbaloi, padahal susah juga nak buat. At the same time rasa agak membazir sebab guna telur putih, telur kuning tu nak simpan banyak-banyak buat apa, kan?  Oven saya pula kecil je, adunannya boleh dapat banyak walau pun 4 telur (saiz sederhana), jadi bila lambat masuk oven, adunan ni collapse, dah tak jadi dah bentuk dia...sayang sebab bazir...Dan keduanya, benda ni amboi benda, makanan ni tidak menyihatkan kalau makan selalu, sebab manis amat.

Amboi, panjang ulasan, macam ulasan buku pulak...ni diperturunkan resepinya:

MERINGUE COOKIES (telah diubahsuai oleh saya)

Ingredients

4 egg whites, at room temperature, medium size
1/3 teaspoon cream of tartar (digunakan untuk stabilkan adunan)
1/3 cup superfine granulated sugar
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup chocolate chips 
 1/2 cup finely chopped walnuts


Directions
  1. Place an oven rack in the center of the oven. Preheat the oven to150 degrees C. Line a baking sheet with parchment paper. Set aside.
  2. In a stand mixer fitted with the whisk attachment, beat the egg whites and salt until frothy, about 1 minute. 
  3. With the machine on medium-high speed, gradually add the sugar, about 3 tablespoon at a time. 
  4. Add the cream of tartar and vanilla extract.
  5.  Increase the speed to high and beat until the mixture is thick and holds stiff peaks, about 3 to 5 minutes. 
  6. Using a spatula, fold in the chocolate chips and walnuts. 
  7. Drop 1/4 to 1/2 cup of the mixture onto the prepared baking sheet about 1 inch apart. 
  8. Bake for 15 minutes (resepi asal lama; 60 minit, tapi oven saya ni cepat panas, hangit la batch pertama tu, so saya reduce kan masa jadi 15 minit)


No comments:

Post a Comment