Thursday 23 April 2015

Cekap Memasak

Bismillah
Nak share satu entri yang menarik tentang pengurusan masa dalam memasak: http://saatakukaupilih.blogspot.com/2014/02/tips-memasak-cepat-untuk-wanita-super.html

Friday 17 April 2015

KEK GULA HANGUS & ASAM PEDAS KEMBONG

Bismillah

Lamanya tak kemaskini blog masakan ini, seperti dapurku yang bersawang kerana lama tak memasak.

Hari ini Jumaat, merajinkan diri memasak untuk kenduri di pejabat.  Kebetulan pula ulangtahun perkahwinan mama dan abah.  Resepi yang dimasak mestilah kesukaanku; asam pedas ikan kembung dan kek gula hangus.


KEK GULA HANGUS


 Bahan-bahan
11/2 cawan gula
125 gram mentega buttercup
1/4 cawan susu segar
1 cawan tepung gandum
6 biji telur medium
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh soda bikarbonat 
1 gelas air suam


Cara-cara:
1. Panaskan mentega hingga cair.  Dalam pan yang lain cairkan gula.
2. Apabila gula sudah cair, tambah dan kacau dengan air panas hingga larut gula.
3. Pecahkan telur dan kacau menggunakan senduk kayu.
4. Masukkan mentega dan gula yang telah sejuk pada suhu bilik.
5. Masukkan tepung dan soda bikarbonat.
6. Masukkan susu segar dan esen vanila.
7. Bakar pada suhu 170 celsius selama 30 minit.



ASAM PEDAS


Bahan-bahan
Cili kering segenggam
1 sudu besar halba 
4 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
3 biji tomato
150 ml air asam jawa
6 ekor ikan kembong
2 bunga kantan saiz kecil
Seikat daun kesum
Sepuluh biji bendi
Garam dan gula secukup rasa
Dua sudu besar pati ikan bilis
Minyak menumis
1 inci kunyit
1 inci halia

Cara-cara

1. Kisar cili kering dengan bawang putih dan merah bersama-sama sebiji tomato, kunyit dan halia
2. Dalam periuk panaskan minyak dan tumis seulas bawang putih dan bawang merah bersama-sama halba.
3. Masukkan cili yang telah dikisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air asam jawa, tomato, daun kesum, bendi dan bunga kantan. Perasakan dengan pati ikan bilis, garam dan gula.
5. Apabila mendidih tambahkan ikan.  Masak sehingga mendidih sekali lagi.